آل سعود و 'دوستان'، این بار برای مهار یمن
نوشته شده توسط : vzwdolor

پس از كنفرانس موسوم به 'دوستان سوریه'، این بار ریاض تلاش می كند الگویی مشابه را برای مدیریت تحولات یمن با عنوان كنفرانس 'دوستان یمن' پیاده كند. نشست موسوم به 'دوستان یمن' در'ریاض' عربستان چیزی جز آغاز دخالت بیشتر كشورهای غربی ازجمله انگلیس و فرانسه در امور داخلی یمن و همچنین فرصتی برای سركوب حوثی ها توسط آل سعود نیست. پیش از این، كنفرانس دوستان سوریه متشكل از دولت های طرفدار براندازی اسد تلاش كرد تا با اجماع سازی علیه نظام سوریه، زمینه را برای دخالت در امور داخلی این كشور فراهم كند، اقدامی كه ناكام ماند و اكنون ریاض در اندیشه تحقق طرح شكست خورده «دوستان» این بار در یمن است.

در نشست اخیر'دوستان یمن' با حضور كشورهای زیادی ازجمله آمریكا، اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب و شورای همكاری خلیج فارس به ریاست مشترك انگلیس و عربستان به میزبانی 'ریاض' پایتخت آل سعود برگزار شد، اهداف این نشست ظاهرا كمك به یمن و بررسی بحران های اقتصادی و سیاسی و چالش های امنیتی كه پیش روی این كشور است تعریف شده، اما به نظر می رسد این بار هم توطئه ای دیگر برای این كشور و مردم آن تدارك دیده شده است.

در سال 2006 نشستی در لندن برای سرمایه گذاری در یمن برگزار شد كه با بسته های پیشنهادی اقتصادی و تصویب وعده میلیاردها دلار كمك پایان یافت، اما در حقیقت هیچ یك از این وعده ها محقق نشد و شاید نتایج آن برای مردم این كشور كاملا عكس بود. آمریكا سال هاست كه برای مبارزه با القاعده در یمن به رژیم علی عبدالله صالح كمك نظامی و مالی می كند و آل سعود ازسوی دیگر برای برچیدن حوثی ها كه تهدیدی برای آنها به شمار می رود نیز به نظام سابق كمك های مالی بسیاری ارسال می كرد، اما چرا تاكنون با این هزینه های زیاد و حمایت های نظامی آمریكا و عربستان امنیت در یمن برقرار نشده است؟ برخی تحلیلگران بر این باورند كه علی عبدالله صالح دیكتاتور سابق، خود اقدام به ایجاد گروه های مسلح با عنوان 'القاعده' در این كشور كرده است تا بتواند حمایت های مالی بیشتری از كشورهای دیگر جلب كند، اما همین امر باعث شد كه كنترل این گروه های خودی از دست وی خارج شود و علیه وی فعالیت كنند.

پیش از این منابع آمریكایی ازجمله واشنگتن پست با هشدار دادن راجع به تشدید فعالیت القاعده در یمن استدلال می كردند كه علی عبدالله صالح تلاش می كند با توسل به برگه تهدید القاعده در عین همكاری پنهان با این سازمان از آمریكایی ها امتیازگیری كند.

نشست 'دوستان یمن' سوالی را مطرح می كند كه چرا آل سعود با ارایه پیشنهادی توسط شورای همكاری خلیج فارس برای حل بحران یمن، علی عبدالله صالح را حذف كرد و معاون وی را به قدرت رساند و اكنون ادعا می كند برای یمن نشستی دوستانه برگزار می كند؟ بر همین مبنا به نظر می رسد ریاض به این نتیجه رسیده است كه دوست قدیمی آن یعنی صالح در حال باج گرفتن بود و با وجود سركوب های مكرر هیچ اقدامی برای ریشه كنی حوثی ها نكرده است، به همین دلیل آل سعود اقدام به بركناری وی كرد.

ازسوی دیگر عربستان با اعلام كمك مالی 3.5 میلیارد دلاری در نشست دوستان یمن، به ظاهر برای حل بحران اقتصادی و بازسازی زیرساخت های این كشور كمك كرده است، اما هدف آن از این كمك ها تشویق 'منصور هادی عبدربه' دیكتاتور جدید یمن كه دست نشانده آنها به شمار می رود، بنا به گزارش های موجود از رسانه های معارض یمنی سركوب حوثی ها است.

یكی از ویژگی های تحولات اخیر یمن در چارچوب گروه موسوم به دوستان یمن حضور پررنگ تر لندن برای بازی شبه جزیره ای جاری با مشاركت عربستان است. انگلیس در گذشته در یمن دخالت مستقیم نداشته است، اما با این نشست دخالت خود را به طور علنی اعلام كرده است.

انقلاب مردمی یمن همانند دیگر انقلاب های عربی آغاز شد و شاید از لحاظ مدت، طولانی ترین این انقلاب ها بود، اما به دلایل بسیاری این انقلاب به پیروزی نرسید بلكه توسط رژیم حاكم نیز مصادره شد، یكی از دلایل مهم عدم پیروزی، ساختار قبیله ای جامعه این كشور است. قبایل متعدد با جمعیت بسیار زیاد و پیروی هركدام از آنها از یك ریش سفید باعث اختلال در نوع زندگی مدنی و جامعه ای ایجاد كرده است و در نتیجه اجرای قانون و رعایت آن در این جامعه كم رنگ است. دلیل دیگر آن جدایی بین مردم این كشور به دلیل تقسیم یمن در دهه های گذشته به شمالی و جنوبی نیز می باشد در حقیقت مردم یمن یك ملت ساده اندیش است كه پس از شعله ور شدن قیام توسط تعدادی فعال و جوان یمنی به خیابان ها آمدند و به وضعیت بد معیشتی اعتراض كردند، اما چگونه توانستند متحدانه علیه نظام حاكم قیام كنند؟ با این همه دلیل اصلی متوقف شدن انقلاب یمن دخالت های بی حد و مرز خارجی است، اما كارشنسان معتقدند كه مصادره دائمی انقلاب یمن غیرممكن است و انقلاب مردمی این كشور به قدرت بیشتر باز رخ خواهد نمود.

در همان زمان علی عبدالله صالح در یك مصاحبه تلویزیونی با شبكه سعودی 'العربیه'، ملت یمن را با ملت مصر مقایسه كرد و مردم خود را بی فرهنگ و غیرمدنی كه مفهوم انقلاب را نمی دانند توصیف كرد. این اظهارات باعث خشم یمنی ها شد و همه علیه وی انقلاب كردند كه در نتیجه قیام صورت گرفت و كشور عربستان را به چالش انداخت.

شاید آشكارترین نشانه های دولت فعلی یمن از فعالیت های قبایل یمنی را بتوان در اظهارات اخیر منصور هادی عبدربه شنید.

به گزارش خبرگزاری یمن، رییس جمهور جدید یمن با اشاره به خطر قبایل مسلح این كشور در جمع نیروهای نظامی خود یك روز قبل از برگزاری نشست دوستان یمن تاكید كرد: 'نیروهای امنیتی و ارتش باید با قدرت هرچه بیشتر با تمام فعالیت های قبیله ای مقابله كنند'.

با توجه به وابستگی عبدربه به پادشاهی عربستان؛ این اظهارات نشان می دهد كه خاندان حاكم آل سعود به او چراغ سبز نشان داده اند كه تنها این گونه می تواند قدرت خود را در یمن تثبیت كند. به نظر می رسد حوثی ها كه به عنوان یك تهدید جدی برای آل سعود به شمار می آیند در این بازی سعودی ها قربانی توطئه های ریاض باشند. آنها كه تجربه چندین جنگ با دولت عبدالله صالح و آل سعود را دارند مدام در حال درگیری مرزی با نیروهای امنیتی سعودی بوده اند و با ورود بازیگران جدید به عرصه سیاسی یمن باید منتظر ماند و دید سیر تحولات این كشور چه سرنوشتی را برای قومیت هایی مانند حوثی ها در ساختار قبیله ای این كشور رقم خواهد زد.

ع.م /1732





:: برچسب‌ها: اقیانوس ,
:: بازدید از این مطلب : 161
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 21 خرداد 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: